Duurzame Materialen

Duurzame materialen worden populair! Hoe meer vraag, hoe meer duurzame productie er komt. Een mooie ontwikkeling om de planeet schoner te maken. En wij als consument kunnen hieraan bijdragen. Hoe? Door te kiezen voor duurzame materialen. Bijvoorbeeld wanneer we een nieuw huis (ver)bouwen. Wanneer we bepaalde producten kopen. Of wanneer we geld investeren in bedrijven die werken aan duurzame materialen.

In dit artikel lees je alles over duurzame materialen!

Wat zijn duurzame materialen?

wat-zijn-duurzame-materialen

Duurzame producten zijn gemaakt van materialen die milieuvriendelijk zijn en langer meegaan. Veel industrieën overwegen het gebruik van duurzame materialen. Zij streven ernaar bijproducten te maken van ruwe duurzame materialen zonder schadelijke synthetische componenten toe te voegen.

De bijkomende kwaliteit van duurzame producten is dat ze tientallen jaren meegaan. De gemiddelde levensduur van deze producten varieert van 20 tot 30 jaar.

Door een duurzame levensstijl aan te nemen, gaan we in de richting van een verhoging van het kapitaalinkomen en de bescherming van ons milieu. Het gebruik van deze producten lijkt misschien duur, maar de voordelen op langere termijn zijn flatterend.

Duurzaamheid is de toekomst van de mensheid, en we kunnen onszelf niet redden zonder duurzaam te zijn. Landen investeren veel om een duurzame levensstijl aan te nemen. De waarde van en de vraag naar duurzame materialen zal de komende jaren verdubbelen. Met deze eigenschappen in het achterhoofd, is het verstandig om nu duurzaam te gaan leven.  

Veel gebruikte duurzame materialen

Bamboe, hout, wol, hennep, steen, zand, bladeren en bijenwas zijn de meest gebruikte duurzame materialen. Deze materialen hebben hun toepassingsgebied in vele industrieën. Zo wordt bamboevezel gebruikt in kleding, polyurethaan op basis van plataan in de bouw, enz. Enkele andere duurzame materialen zijn glas, hout en staal. Deze materialen zijn gebaseerd op recycling, en de producten die ermee worden gemaakt, kunnen meerdere malen worden gerecycleerd.

Hoe duurzaam zijn grondstoffen en materialen?

Duurzame materialen worden gecategoriseerd op basis van hun vermogen om duurzaam en onschadelijk te zijn in het milieu. Sommige zijn geschikt om herhaaldelijk te recycleren, terwijl andere in de atmosfeer terechtkomen.  

Bamboe is het bekendste duurzame materiaal. Het wordt gebruikt voor het maken van verschillende producten voor de kleding- en ontwikkelingsindustrie. Het is een van de snelst groeiende planten en heeft uitstekende hernieuwbare eigenschappen. Wat gerecycleerde materialen betreft, staat staal bekend als een van de beste materialen. In ieder geval is het goed om stil te staan bij hetgeen je koopt. Waar is het van gemaakt? Hoe ecologisch is het? Onderzoek wijst uit. 

Kenmerken van duurzame materialen

Hieronder volgen enkele kenmerken die ons kunnen helpen duurzame materialen te onderscheiden van andere soorten materialen:

  • Duurzame materialen worden op natuurlijke wijze gewonnen uit natuurlijke hulpbronnen. Het proces omvat geen gebruik van synthetische componenten. 
  • Deze materialen kunnen op lange termijn op natuurlijke wijze in stand worden gehouden. 
  • Hoogwaardige duurzame materialen bezitten hernieuwbare kwaliteiten. Ze kunnen herhaaldelijk worden gebruikt en gerecycleerd zonder dat extra bevestigingen nodig zijn.
  • Duurzame materialen zijn niet-toxisch en ongevaarlijk.

Duurzame materialen voor de bouw

duurzame-bouwmaterialen

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn de ontwikkelingsindustrieën de fase van het gebruik van duurzame bouwmaterialen ingegaan. Deze materialen hebben bewezen kosteneffectief te zijn en beloven gunstige resultaten op te leveren. Het zijn duurzame, herbruikbare en recycleerbare bijproducten van duurzame materialen.

De meest gebruikte bouwmaterialen voor gebouwen zijn: Bamboe, Cellulose isolatie, Plastic hout, Silicaatverf, Natuursteen, Geopolymeer beton, Waterdoorlatende bestrating, Stalen studs, en Hoogwaardig glas. Als je een broeikas wilt bouwen, stem dan de aanbevolen materialen af op de bovenstaande lijst. Alle materialen moeten bijproducten zijn van deze duurzame materialen.

Om inzicht te krijgen in waar zij deze materialen gebruiken, lees het volgende:

  • Bamboe, natuursteen en cellulose-isolatiemateriaal worden gebruikt om de basisstructuur van het huis te maken.
  • Geopolymeerbeton, silicaatverf en permeabele bestrating worden gebruikt om het ontwerp schoon te maken en af te werken.  
  • Voor de installatie van deuren en ramen worden recycleerbare stalen stijlen en glas gebruikt.

Producten gemaakt van duurzame materialen: 5 voorbeelden

We hebben het tot nu toe dus gehad over duurzame materialen, hun voordelen en hun gebruik in verschillende industrieën. Slechts sommige duurzame materialen zijn in hun ruwe vorm bruikbaar. Van deze materialen maken we duurzame bijproducten, die we vervolgens gebruiken om aanvullende producten te maken. We geven je een paar voorbeelden van producten voor dagelijks gebruik en hoe ze zijn gemaakt van duurzame materialen:

Verpakkingsproducten: Eind jaren negentig stond milieuvervuiling in de belangstelling. In die tijd gebruikten we veel antigroene producten. In 2022 werden beperkingen opgelegd, en nu zijn veel verpakkingsproducten composteerbaar en milieuvriendelijk. De structuur van deze producten kan gemakkelijk worden afgebroken en vervuilt het milieu niet - bijvoorbeeld composteerbare zakken en biologisch afbreekbare dozen.

Milieuvriendelijke waterflessen: Onderzoeken hebben uitgewezen dat jaarlijks ongeveer 22 miljard waterflessen op stortplaatsen worden gedumpt. Deze hebben het milieu ernstig belast, waardoor een verschuiving heeft plaatsgevonden, en nu worden plastic op biologische basis of PLA's of PHA's gebruikt om niet-vervuilende en recycleerbare flessen te maken. Naast waterflessen zijn er vrij veel interessante duurzame producten.

Kleding en schoenen: Het is mogelijk om afbreekbare kleding en schoenproducten te maken. Natuurlijke stoffen kunnen snel in het milieu worden afgebroken. Deze natuurlijke stoffen zijn Katoen, Zijde, Bamboevezel, Wol, Linnen, Tancel, Rayon Viscose, Kasjmier, Alpaca, en Hennep.

Hetzelfde geldt voor de schoenen. We kunnen duurzame schoenen maken door gebruik te maken van geheel natuurlijk schuim, rubber en plastic. Kokosnoot kokos wordt ook gebruikt voor het maken van 100% bio-afbreekbare teenslippers.

Meubels & Huisdecor: Hout is het oudste materiaal dat we hebben gebruikt voor het maken van meubels, het bouwen van huizen, en het produceren van producten voor dagelijks gebruik. Een groot aantal meubels en woningdecoratieproducten wordt gemaakt van materialen zoals bamboe, zeegras en rotan.

Bouwmaterialen: De ontwikkelingssector wilt groen worden. De ontwikkelingssector is begonnen met het gebruik van duurzame materialen in verschillende sectoren van de ontwikkelingsindustrie. De meest gebruikte duurzame materialen zijn bamboe, vanwege hun lichte en gewichtsefficiënte eigenschappen, cellulose-isolatie, en staal- en grasproducten.

Investeren in duurzame materialen: steun het milieu en verhoog uw kapitaal

Nummer 12 van de sustainable development goals van de Verenigde Naties gaat over “responsible consumption and production”. Er staan sterke argumenten in het rapport waarom we moeten kiezen voor een duurzaam leven

Het gebruik van duurzame materialen wordt vaak vermeden wanneer de prijs wordt vergeleken met die van conventionele producten. Verschillende duurzame producten bieden al bijna 20 jaar een beleid met een laag risico en een hoog rendement. Uit een vergelijking van de investeringsduur tussen duurzame en traditionele producten blijkt dat gebruikers van duurzame materialen aanzienlijke voordelen genieten. 

Andere voordelen zijn:

  • Minder of niet-vervuilende omgeving
  • Gezonder leven
  • Behoud van het milieu

Hoe investeren in duurzame materialen?

Duurzaam investeren kent véél voordelen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Van het aankopen van ecologische producten en duurzame kledingmerken tot aan het investeren in milieubewuste bedrijven.

Het is belangrijk om te beseffen dat duurzaamheid een lucratieve investering is. Een product van hoge kwaliteit dat langer meegaat kan een lagere total cost of ownership hebben. Dit betekent dat als je de totale kosten verdeelt over het gebruik (bv. 5 jaar) lager uitvalt dan een goedkoop product dat slechts één jaar meegaat. 

Naast milieubewuste keuzes kunnen we ook rendement realiseren dankzij duurzaamheid. Investeer in aandelen en ETF’s die gericht zijn op duurzaamheid. 

Lees hier alles over duurzaam beleggen voor beginners. 

Berichten over Duurzame Materialen:
10+ Tips voor Duurzaam Huis: Uw Woning Duurzamer Maken | DuurzaamProducten.nl
0
10+ Tips voor Duurzaam Huis: Uw Woning Duurzamer Maken | DuurzaamProducten.nl
10+ Tips voor Duurzaam Huis: Uw Woning Duurzamer Maken | DuurzaamProducten.nl