Duurzaam Leven

Diep van binnen willen we allemaal meer duurzaam leven. Niemand houdt van verspilling. Aan de andere kant willen we ook lekker leven. Gaat dit hand in hand? Wat ons betreft wel, en in dit artikel geven we tips voor duurzaam leven. Niet alleen voor een positieve bijdrage aan natuur en milieu, maar ook tips voor duurzaam leven in persoonlijke groei. Het is dan ook zeer interessant dat bepaalde milieubewuste keuzes ook super goed zijn voor je lichaam en geest.

Op naar alle tips voor positieve impact!

Tip 1. Word een (semi-)minimalist

tips-duurzaam-leven

Een minimalistische of simplistische levensstijl is niets nieuws. Het idee om je te ontdoen van rommel en "spullen" is er al heel lang. Een minimalist richt zich bewust op het essentiële. Minimalisme is de bewuste keuze om met minder te leven. Voor sommigen betekent dit het wegdoen van de "spullen" die je niet gelukkig maken.

Minimalisme heeft veel voordelen en is praktisch gezien de beste tip voor duurzaam leven. Denk er eens over na: met minder rommel besteed je minder tijd aan schoonmaken en organiseren en meer tijd aan je gezin en vrienden. Minimalisme stelt ons in staat om ons te concentreren op onze belangrijkste doelen.

Een minimalist zijn gaat niet alleen over het stoppen met het verzamelen van spullen. Wat mensen betreft, zou je jezelf alleen moeten omringen met mensen die je aanmoedigen, uitdagen, steunen en blij maken. En het geeft ook andere voordelen, zoals focus en productiviteit verhogen en stress verminderen door onze werkplek opgeruimd te houden. Dit is een tip voor duurzaam leven voor persoonlijke groei én minder CO2-uitstoot.

Over het algemeen is meer minimalistisch leven een cruciale tip als het gaat om duurzaam leven. We leven in een wereld van consumentisme, en die levensstijl vernietigt de planeet. We moeten heroverwegen hoe we onze hulpbronnen gebruiken. Dat we niet opeens radicaal kunnen veranderen is oké, zolang we maar de intentie stellen om steeds meer bewust te leven in samenhang met de natuur. Bovendien biedt minimalistisch leven meer essentie en rust, wat leidt tot meer duurzaam leven in geest en welzijn.

Tip 2. Eet meer vegetarisch (of probeer in ieder geval vlees te vermijden)

Rundvlees is de grootste bron van broeikasgasemissies, waaronder methaan. Wereldwijd komt er gemiddeld 50 kg broeikasgas vrij per 50 gram eiwit. Ook andere factoren variëren de milieu-impact over de hele wereld. In tropische regenwouden zoals het Amazonegebied is de productie van rundvlees de belangrijkste oorzaak van ontbossing (bron: BBC.com)

Om deze reden zou je wellicht minder vlees willen eten. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een veganistische of vegetarische levensstijl.

Als je om wat voor reden dan ook niet kunt of wilt stoppen met het eten van vlees, probeer dan in ieder geval je consumptie zo veel mogelijk te beperken. Probeer enkele praktijken in te voeren zoals één dag per week vegetarisch eten, zoals de trend #meatlessmonday.

Er bestaan ook veel maaltijdboxen zoals de Veganbox en Versch die het makkelijk maken om lekker eten te maken zonder vlees.

Door meer groenten aan je dieet toe te voegen voel je je niet alleen beter en gezonder, maar het is ook een duurzame praktijk. Overweeg het volgende: Een onderzoek uit 2018 van Science.org wees uit dat een portie van de plantaardige eiwitten met de hoogste impact minder uitstoot dan de dierlijke eiwitten met de laagste impact.

Dit is de tip voor duurzaam leven: het is tijd om meer greens toe te voegen aan het bord!

Tip 3. Gebruik hernieuwbare energie

Duurzaam leven wijst fossiele brandstoffen af. De winning ervan vernietigt niet alleen het milieu, maar stoot ook tonnen CO2 uit. Hernieuwbare energie daarentegen is energie uit onbeperkte bronnen (zoals zon, wind, water, aardwarmte en biomassa) die veilig is in het gebruik en weinig impact heeft op het milieu.

Een algemene regel voor een duurzame energiebron is het vermogen om op natuurlijke wijze te worden aangevuld en het hebben van een ruime voorraad hulpbronnen voor gebruik op lange termijn. Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn voorbeelden van duurzame energiebronnen. Zij hebben een lage milieu-impact, zijn ruim voorradig en worden op natuurlijke wijze aangevuld.

De belangrijkste actie in dit verband is onderzoek te doen naar aanbieders van duurzame energie in jouw land/stad en over te schakelen op duurzame energie voor de energievoorziening van je huis. Er bestaan veel manieren tot duurzaam investeren, wat bijdraagt aan milieu en je portemonnee.

Het is ook mogelijk om je kapitaal te laten groeien door te investeren in hernieuwbare energie. Dit is het beste van twee werelden. Draag bij aan duurzame energie en vergroot uw vermogen. Lees meer over duurzaam beleggen.

Tip 4. Heroverweeg wat je doet met voedselafval

tips-duurzamer-leven 

Dit is een krachtige tip voor duurzaam leven. Meestal staan we er niet eens bij stil wat we met ons voedselafval doen. We gooien het weg en vergeten het. Het is echter zeer schadelijk voor het milieu omdat het broeikasgas methaan produceert. Voedselverspilling is het meest absurde probleem dat de mensheid heeft, en het zou zo eenvoudig moeten zijn om aan te pakken.

Volgens Project Drawdown is het verminderen van voedselverspilling de op twee na meest effectieve manier om de uitstoot van koolstof te verminderen. Voedsel wordt momenteel verspild in de hele toeleveringsketen, en het is zeer schadelijk op stortplaatsen, goed voor 8% van alle CO2-uitstoot.

Door voedsel beter te plannen, te bewaren en in te vriezen, creatieve methodes te vinden om restjes te gebruiken, te composteren en ons voedsel te produceren, kunnen we de voedselverspilling in huis drastisch beperken. Bovendien helpt het kopen van supermarktartikelen, waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken, te voorkomen dat ze worden weggegooid.

Tip 5. Koop tweedehands en vermijd fast fashion

Fast fashion is ook een van de grootste problemen in verband met klimaatverandering. Na voedsel en de bouw is mode en de toeleveringsketen ervan de derde meest vervuilende industrie. Ze is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en produceert jaarlijks 1,2 miljard ton CO2, meer dan de scheepvaart- en luchtvaartindustrie samen.

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame kledingmerken en duurzame schoenen in opkomst. Maar er is misschien een beter alternatief. In plaats daarvan zou je tweedehands kleding kunnen kopen, waarmee je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen en unieke kwaliteitsproducten kunt vinden tegen een lagere prijs. Misschien niet al je kleding, maar misschien wel een fractie ervan.

Je kunt ook tweedehands of refurbished kopen als het gaat om technologie, meubels, boeken, et cetera. Of kies in ieder geval voor duurzame producten die langer meegaan en/of milieuvriendelijke productie kennen.

En voor de creatieve vrouwen en mannen: leer naaivaardigheden om je kleding te repareren, gaten lappen en knopen weer aannaaien. Als je een kledingstuk niet meer gebruikt, kun je het opnieuw gebruiken door het om te toveren (bijvoorbeeld van een spijkerbroek een korte broek maken, van een jurk een topje en een rok, enzovoort).

Als je een kledingstuk niet meer wilt, verkoop het dan of schenk het aan iemand die het nodig heeft. Als het niet meer als kledingstuk kan worden gebruikt, gebruik het dan als vod of recycle het.

Tip 6. Dump de auto en ga fietsen

beste-tips-duurzaam-leven 

Vervoer was in 2020 verantwoordelijk voor 27% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten. De uitstoot van de transportsector is afkomstig van vele bronnen, waaronder auto's, vrachtwagens, commerciële vliegtuigen, spoorwegen en andere. Een doorsnee personenauto stoot elk jaar ongeveer 4,6 ton CO2 uit. Dit cijfer varieert naargelang van de auto, het brandstofverbruik en het aantal afgelegde kilometers per jaar. In Nederland is dit niet anders.

Door over te schakelen op een milieuvriendelijker vervoermiddel, zoals lopen of fietsen, wordt voorkomen dat de CO2 uitstoot van de auto in de atmosfeer terechtkomt. Het bespaart je ook geld aan de benzinepomp.

Als je nog geen fiets hebt, kan je gebruik maken van de rent-a-bike diensten die in uw stad beschikbaar zijn. Als je er een koopt, probeer dan te kiezen voor tweedehands. Natuurlijk is fietsen niet altijd even leuk, maar het is een tip voor duurzaam leven die bijdraagt aan zowel milieu als je lichaam. Fietsen maakt je fit. Het geeft je meer energie om te knallen!

Als je reis te lang is om te lopen of te fietsen, kan je overwegen het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen. En als je toch een auto nodig hebt, kies dan voor een elektrische auto.

Tip 7. Kweek eigen voedsel

Het aanleggen van een eigen moestuin is een geweldig duurzaam idee, omdat je kan koken met ingrediënten die zo dicht mogelijk bij huis verbouwd zijn. Je verkleint de ecologische voetafdruk drastisch als je minder voedsel eet dat honderden of duizenden kilometers ver weg is geteeld.

Je kan natuur en milieu helpen door het aantal verbrande fossiele brandstoffen te verminderen door uw voedsel te verbouwen in plaats van het uit een ander land te importeren.

Maar het verbouwen van uw voedsel heeft nog veel meer voordelen:

  • Ten eerste eet je zo meer vers fruit en groenten.
  • Ook kun je kiezen wanneer je je groenten wilt oogsten. In de tuin gerijpte groenten bevatten meer voedingsstoffen dan in de winkel gekochte groenten die vroeg moeten worden geoogst.
  • Maar wat nog belangrijker is, je hebt controle over welke meststoffen en pesticiden in contact komen met je voedsel. Dat heeft een grote invloed op je gezondheid.
  • Het verbouwen van je voedsel stelt je in staat in contact te zijn met de natuur. Het maakt niet uit als je geen grote tuin hebt. U kunt beginnen met wat kleine potjes op uw vensterbank.

Duurzaam leven helpt je om in harmonie te zijn met de aarde en de natuur, wat zich vertaalt in een meer evenwichtige, respectvolle levensstijl. Met deze tips help je ook jezelf. Meer rust en energie dankzij duurzamer leven. En zelfs meer vermogen door het besparen van (onnodige) kosten en het investeren in duurzame bedrijven en energiebronnen.

Is dit alles makkelijk? Nee. Begin daarom klein. Zet een klein doel voor jezelf en kies één van deze tips om te beginnen. Richt je omgeving in zodat het duurzaam leven faciliteert, in plaats van tegenwerkt. Laat het niet aankomen op pure wilskracht, maar bouw routines en gewoontes op om je te helpen.

Kan je nog een reden bedenken om niet duurzamer te leven?

Berichten over Duurzaam Leven:
BlueMovement Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl
0
BlueMovement Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl
BlueMovement Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl
Bundles Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl
0
Bundles Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl
Bundles Review en Ervaringen [2022] Duurzaamproducten.nl